Mišići, kosti & zglobovi

  1. doppelherz.me
  2. Proizvodi
  3. Mišići, kosti & zglobovi

Zdravi mišići i kosti – uz magnezijum, kalcijum i vitamin C

Aktivnost i radost životu su usko povezani sa našim fizičkim blagostanjem. Teško nas nešto može učiniti srećnijima nego vežbanje i ništa ne može tako dobro razbistriti um.

Naše celo telo je prirodno prilagođeno kretanju i jedino ispravno funkcioniše ukoliko smo fizički aktivni. Povremeno aktivno naprezanje pomaže i održava efikasnost. Istina je da moderan život nudi mnoge ugodnosti. Svakodnevna iskušenja uključuju i udoban kauč, automobil ili pokretne stepenice. Pokušajte da unesete više vežbe u vaš život malim koracima. Svakako, svaka osoba će pronaći nešto u čemu posebno uživa bilo da je to šetnja, igranje loptom, bavljenje sportovima ili baštovanstvo. Hodanje 10,000 koraka dnevno može biti dobar cilj. Pedometar (brojač koraka) je uređaj koji se lako koristi za ovu svrhu.

Vežbanje je naravno zabavnije kada naši mišići, zglobovi i kosti glatko funkcionišu. Kao dodatak fizičkoj aktivnosti veoma je važno adekvatno snabdevati kosti, mišiće i hrskavicu nutrijentima iz hrane. Naročito značajni za kompletan mišićno-skeletni sistem su npr. minerali magnezijum i kalcijum kao i vitamin C.

Uvijek imajte na umu: "Život je pokret, pokret je život!"

Magnezijum i kalcijum – minerali za mišiće i kosti

Magnezijum i kalcijum su verovatno najpoznatiji minerali i gotovo svi povezuju kalcijum za zdravljem kostiju i zuba a magnezijum sa funkcionisanjem mišića.                                                             

Magnezijum ima i mnogo više funkcija od ovih. Za funkcionisanje oko 300 enzima neophodan je magnezijum. Stabilizuje naš skelet, važan je u prenosu impulsa sa nerava na mišiće, neophodan je u razmeni energije i naravno za kontrakciju mišića.

Oba minerala su vitalna za ljude i njihov adekvatan unos se mora osigurati. Magnezijuma ima u mnogim namirnicama, naročito u proizvodima od celog zrna, orašastim plodovima i mlečnim proizvodima. Mleko i mlečni proizvodi su takođe dobar izvor kalcijuma.

U proseku je potrebno 350-400 mg magnezijuma dnevno, ali potrebe su veće u određenim životnim situacijama recimo stanjima stresa ili teškog fizičkog posla.

Potencijalno povećana potreba za magnezijumom:

  • Takmičarski sportovi
  • Težak fizički posao
  • Stres
  • Dijabetes ili kardiovaskularna bolest
  • Dijeta ili smanjena težina
  • Česta konzumacija alkohola
  • Upotreba lekova, pilule za kontracepciju ili diuretici

Naše telo može signalizirati deficit magnezijuma na različite načine. Grčevi mišića u potkoljenici, posebno noću, su najčešći znaci.

Kalcijum je neophodan sastojak skeleta i značajan je u održavanju zdravlja kostiju i zuba. Dovodi i do koagulacije krvi i uz magnezijum je neophodan  za funkcionisanje mišića.

Žene tokom trudnoće posebno treba da obrate pažnu na adekvatan unos kalcijuma obzirom da je potreban za aktivan rast bebe.                                                                                                                         

Ali takođe lekovi, kao što je kortizon, ili preterana konzumacija kafe ili gaziranih pića, izvlače kalcijum iz kostiju. Deca imaju povećane potrebe za kalcijumom obzirom na intenzivan rast, kao i žene tokom i nakon menopauze.

Vitamin C – askorbinska kiselina za zdravu hrskavicu

Vitamin C (askorbinska kiselina) je većini ljudi poznata kao podrška imunom sistemu, ali zadužen je i za mnogo više! Takođe igra veoma važnu ulogu u stvaranju kolagena kao i funkcionisanju hrskavice.

Zdrav sloj hrskavice je vrsta zaštite za zglobove i intervertrebralni disk. Oblaže površinu zglobova glatkim, elastičnim slojem kolagen vlakana koji može biti i do 5 mm debljine. Sve ovo, uz sinovijalnu tečnost omogućava glatko klizanje zglobnih površina. 

Da bi ostala elastična i zdrava, hrskavici su potrebni nutrijenti, kao što je vitamin C. Tečnost zglobova transportuje dragocene nutrijente u hrskavicu. Ipak, to se dešava putem difuzije, drugim rečima naprezanjem i opuštanjem zglobova. Stoga je vežbanje neophodno za zdrave zglobove.

Obzirom da askorbinska kiselina igra značajnu ulogu u funkcionisanju hrskavice, citrusi kao voće i povrće iz porodice kupusa, brokoli ili kelj, treba da budu redovan dio vaše ishrane. Ali kako je vitamin C rastvorljiv u vodi i osetljiv na zagrevanje, povrće treba da se lagano kuva.