Zdravlje očiju

Zdravlje očiju

Naš vid je naše najvrednije čulo jer isporučuje oko 80% svih informacija iz okoline. Naš mozak koristi otprilike 1/3 svoga kapaciteta da obradi sve vizuelne utiske. Prepoznajemo boje, oblike i pokrete; možemo čak videti u tri dimenzije i proceniti udaljenost i veličinu objekta.

Oči nisu samo najlepši čulni organ, već i najosetljiviji. Zaštitite i ojačajte svoje vizuelne sposobnosti, jer dobar vid značajno unapređuje kvalitet života.

Zdrava ishrana za oči

Oko četrdesete godine života većina ljudi primećuje da vid počinje da im slabi. Redovni pregledi kod oftalmologa, nošenje naočara za zaštitu od UV zračenja i uzdržavanje od pušenja predstavlja važnu osnovu za održavanje vida i zdravlja vaših očiju.

Ali šta je “savesna ishrana oka”? Nemačko društvo za ishranu preporučuje da jedete 5 porcija voća i povrća dnevno kako bi pokrili normalne potrebe za vitaminima i elementima u tragovima.
Za zdravlje vaših očiju najvažnija je pravilna ishrana puna vitamina, koja vam pruža odličnu zaštitu od raznih problema sa vidom i degenerativnih procesa.

Hranljive i zaštitne supstance za oči:

Vitamin A Održava normalan vid
Vitamin C Zaštita ćelija (slobodni radikali)
Vitamin E Zaštita ćelija (slobodni radikali)
Lutein Štiti očnu mrežnjaču i sočiva od oštećenja
Zeaxanthin Štiti očnu mrežnjaču i sočiva od oštećenja
Zinc Održava normalan vid
Selenium Zaštita ćelija (slobodni radikali)
DHA Održavanje normalnog vida ( povezan za vidom i suznim filmom)

Verovatno najpoznatiji nutrijent povezan sa zdravljem očiju je vitamin A.
Vitamin A doprinosi normalnom očuvanju vida, obično se smatra “vitaminom za oči”.

Vitamin A – vitamin za oči

Dobri izvori vitamina A su, na primer: iznutrice (jetra), masni sirevi, haringa, skuša i jaja.
Šargarepa je bogata beta-karotenom, prekursorom vitamina A, smatra se hranom za dobar vid. Određeni napori za oči, kao što je rad za ekranom kompjutera, dugo gledanje televizije, izloženost jakom sunčevom zračenju ili česta noćna vožnja mogu povećati potrebu za vitaminom A.

Lutein + zeaksantin – komponente makule

Makula ili Žuta mrlja je specijalni dio mrežnjače zadužen za centralni vid i razlikovanje detalja. Gust raspored receptora koje makula (žuta mrlja) sadrži, omogućava oštrinu vida, zapažanje detalja i raspoznavanje likova, čitanje, pisanje, prepoznavanje boja. Žuta boja se može pripisati povećanom postajanju biljnih pigmenata luteina i zeaksantina. Sunčeva svetlost skoro nesmetano ulazi u oko u predelu žute mrlje, priroda je osmislila posebnu visoku antioksidativnu zaštitu u vidu luteina i zeaksantina.

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u povrću kao što su: kelj, špargla, sirovi spanać i peršun.

Cink, selen + vitamini C + E – za dobar vid i zaštitu oka

Naše oči su izložene oksidativnom stresu zbog ponavljajućeg dejstva svetlosti kao i samog vizuelenog procesa. To može dovesti do povećanog razvoja slobodnih radikala. U cilju borbe protiv njih, naše ćelije poseduju poseban zaštitni štit: vitamini C i E, kao i elementi u tragovima selen i cink doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Poznati izvori vitamina C: agrumi, paprike i jagode.

Vitamin E se nalazi uglavnom u biljnim uljima. Selen i cink unosimo pretežno iz hrane životinjskog porekla, kao što su riba ili meso. Naš savet: Zašto se ne počastite nekim ostrigama, jer su one hrana najbogatija cinkom.

Omega-3 masne kiseline DHA – komponenta fotoreceptora

Važan element zdravlja očiju je DHA (dokosaheksenska kiselina) polinezasićena omega 3 masna kisleina. DHA je masna kiselina najzastupljenija u mozgu i fotoreceptorima. Neophodna je za strukturu mrežanjače i igra važnu ulogu u održavanju normalnog vida. Pored mrežnjače, masni suzni film sadrži i DHA. Zdrav suzni film osigurava da suzna tečnost ne ispari i da oči ostanu dobro navlažene.

Posebno dobri izvori omega- 3 masnih kiselina su ribe hladnih voda: haringa, skuša i losos.

Vid je naš najvredniji čulni organ – Čuvajte svoj vid i zdravlje očiju!